Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων – Τραγικές στιγμές στο λιμάνι της Καλαμάτας

Το μακάβριο στάδιο της τραγωδίας εξελίσσεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 15/6 καθώς το σκάφος του Λιμενικού μετέφερε τις 39 σορούς που είχαν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, στα διεθνή ύδατα.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν τις 11 με τη μεταφορά άλλων σορών που το σκάφος του λιμενικού παρέλαβε από φρεγάτα.

Στη φρεγάτα είχαν μεταβεί από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, με λάντζα ιατροδικαστές και εκεί προχώρησαν στη διαδικασία λήψης dna από τα πτώματα που είχαν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε γίνει το ναυάγιο.
Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρέθηκε και φορτηγό – ψυγείο για να παραλάβει τις σορούς, ώστε να μεταφερθούν σε χώρο ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 78, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι μεταξύ τους βρίσκεται μία γυναίκα. Αυτό μεγαλώνει τους φόβους ότι ενδέχεται να υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια του συγκεκριμένου αλιευτικού, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν αυτό, ενώ έχουν διασωθεί 104.

Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων – Τραγικές στιγμές στο λιμάνι της Καλαμάτας
Ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα από τους διασωθέντες, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι ήταν οι διακινητές. Αρχικά είχε γίνει λόγος για τρεις που είχαν μεταφερθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για προανάκριση, ενώ αργότερα ο αριθμός ανέβηκε στους οκτώ.

Το πρωί της Πέμπτης όπως έγινε γνωστό από το λιμενικό, δεν υπάρχει καμία σύλληψη ακόμα και δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έξι συλλήψεις, που επικαλούνται κύκλους του υπουργείου.

Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας έχουν μεταφερθεί 34 από τους διασωθέντες και οι υπόλοιποι βρίσκονται στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη έφτασαν στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δυο νεαρά άτομα με συμπτώματα υποθερμίας. Συνολικά από το λιμάνι της Καλαμάτας προσήλθαν στο Νοσοκομείο 34 άτομα και από αυτά τα 30 παρέμειναν, ενώ τα τέσσερα πήραν εξιτήριο. Παράλληλα στο Νοσοκομείο παραμένουν 29 άτομα που προσήλθαν σήμερα. Τα άτομα είναι ηλικίας 16 έως 49 ετών. Η κατάσταση της υγείας του είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με χθες και βεβαίως έγιναν όλες οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις.

Από το πρωί της Τετάρτης έχει στηθεί μία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Καλαμάτας επιχείρηση που η πόλη έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει παραπλήσια γεγονότα όχι όμως αυτού του μεγέθους.

Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εθελοντικές ομάδες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και κάτοικοι της πόλης, έχουν στήσει στις αποθήκες του λιμανιού τις πρώτες σκηνές και την παροχή συσσιτίου για τους διασωθέντες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης 15/6 ο Νίκος Αλεξίου εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, ανέφερε ότι συνεχίστηκαν οι έρευνες στη διάρκεια όλης της νύχτας με τη συμβολή και ενός C-130 που έριχνε φωτοβολίδες και σκάφη, ενώ το πρωι προστέθηκε νέο εναέριο μέσο – ελικόπτερο.

Ως προς τους διασωθέντες δήλωσε ότι όλοι είναι άνδρες, ενώ η περιοχή που σημειώθηκε το ναυάγιο, είναι στα διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στα πλαίσια της περιοχής όπου η έρευνα και διάσωση ανήκει στην Ελλάδα.

Τόνισε πως έγινε επικοινωνία από παραπλέοντα σκάφη και το θάλαμο επιχειρήσεων, με το αλιευτικό σκάφος πριν ναυαγήσει και τους προτάθηκε η παροχή βοήθειας, με τα άτομα που απάντησαν να δηλώνουν (ελέγχεται η ακρίβεια της πληροφορίας και η ιδιότητα όσων απάντησαν, αν ήταν διακινητές ή όχι) ότι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να πάνε στην Ιταλία. Παροχή βοήθειας δέχτηκαν από ένα φορτηγό πλοίο, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκαν από δεύτερο πλοίο που τους προσέγγισε την παροχή βοήθειας.

Δήλωσε ότι δεν επιχειρήθηκε η βίαιη ανακοπή της πορείας του σκάφους γιατί με τους υπεράριθμους επιβάτες του και την αμφίβολη ναυτοσύνη, όπως ανέφερε, όσων είχαν την ευθύνη της πορείας του, θα ανατρέπονταν το σκάφος.

Ήταν ταλαιπωρημένοι και βρίσκονταν μέρες στη θάλασσα, δήλωσε ο κ. Αλεξίου και συμπλήρωσε ότι οι διασωθέντες είναι κυρίως υπήκοοι Πακιστάν, Συρίας και Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και μέχρι να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και να καταγραφούν επίσημα όλες οι μαρτυρίες

Καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους γιατί παρά την αντίδρασή τους παραμείναμε στο σημείο, τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Επίσης ο πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου δήλωσε ότι «όσο περνάει ο χρόνος διευρύνουμε και την περιοχή που ερευνούμε», τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε την έρευνα τα πρωτόκολλα λαμβάνουν υπόψιν τις καιρικές συνθήκες (άνεμος, κυματισμός, κλπ) αλλά τροποποιούνται κατά συνθήκη και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για να σταματήσουμε».

Επίσης ανέφερε ότι το ιταλικό λιμενικό είχε ενημερωθεί από άτομο από ΜΚΟ και μετά ενημέρωσε εμάς, επικοινωνήσαμε και με τα πρώτα πλοία που τους προσέγγισαν και μας είπαν ότι αρνήθηκαν κάθε συνδρομή (δέχτηκαν εφόδια από το πρώτο φορτηγό που τους προσέγγισε, ενώ αρνήθηκαν κάθε βοήθεια από το δεύτερο φορτηγό).

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Aικατερίνη Τσατά νοσηλεύτρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε: «βρεθήκαμε κοντά τους από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα καλύψουμε την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα».

Επίσης ο Κώστας Κατσαρός διευθυντής ΕΚΑΒ Πελοποννήσου, δήλωσε ότι συντονίστηκαν οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ από τα τέσσερα σημεία της περιοχής και 34 άτομα (όλοι άνδρες) διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι με υποθερμία, λιποθυμικά περιστατικά και αφυδάτωση. Ήταν άνθρωποι φοβισμένοι και με θλίψη, ο ένας δήλωσε, όπως τόνισε ο κ. Κατσαρός, ότι ήταν μαζί και η γυναίκα του. Το πρωί της Πέμπτης οι πληροφορίες λένε ότι η υγεία τους ήταν σε σταθερή κατάσταση.

Περιγράφοντας την κατάσταση της υγείας των διασωθέντων ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, είπε πως ήταν αφυδατωμένοι, με υποθερμία, κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας.

Έρευνες για τους αγνοούμενους

Όπως αναφέρει το πρωί της Πέμπτης 15/6, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων. Στην περιοχή επιχειρούν δύο σκάφη του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εναέρια μέσα και έξι παραπλέοντα σκάφη. Από τους 104 διασωθέντες 43 είναι Αιγύπτιοι (πέντε ανήλικα ανάμεσα τους) 12 Πακιστανοί, 47 Σύριοι (τρία ανήλικα ανάμεσα τους) και δύο Παλαιστίνιοι. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το στάδιο της προανάκρισης και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται καμία σύλληψη.

Πηγή: ertnews.gr