Γιάννα Αγγελοπούλου: "Η Ελλάδα μεταμορφώθηκε, δεν χρεοκόπησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες - έκανε άθλο" (Βίντεο)

“Όλα αυτά τα χρόνια συναντώ ανθρώπους και μου λένε για το 2004 : ‘’Ήμουν και εγώ εκεί’’, με καμάρι, περηφάνια και συγκίνηση. Πρέπει να πάμε πέρα, όμως, από τη συγκίνηση. Η Ελλάδα πρώτον διεκδικούσε για δεύτερη φορά σε 10 χρόνια και έπρεπε να αλλάξουμε τη βάση της διεκδίκησης και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεν τους διεκδικούσαμε με κληρονομικό δικαίωμα, αλλά με βάση το ότι θα διοργανώσουμε τους καλύτερους Αγώνες.”

Η Γιάννα Αγγελοπούλου, η γυναίκα που έφερε και οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ήταν αποκαλυπτική και καταλυτική για το ρόλο τους στην εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Πρόεδρος του Αθήνα 2004, είκοσι χρόνια μετά τους αγώνες, αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που αποκόμισε η πατρίδα μας από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρέθεσε αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία του κόστους των Αγώνων ενώ η ομιλία της διεκόπη για τρεις τουλάχιστον φορές από τους παρισταμένους που την χειροκρότησαν. Ουδείς άλλωστε αμφισβήτησε ότι η “Αθήνα 2004” ήταν εκείνη που έβαλε την ελληνική πρωτεύουσα στην σύγχρονη εποχή. Τόσο με την μεταμόρφωση της πόλης και τα μεγάλα έργα υποδομών όσο και με την ανάδειξη του έμψυχου δυναμικού της οργανωτικής επιτροπής που απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε γεγονός με αρτιότητα και ικανότητα. Ουσιαστικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και η επιτυχία τους, μετέφεραν την Ελλάδα στην ομάδα των σύγχρονων κρατών της υφηλίου. 

Επιστρέψαμε στο κράτος και 130,6 εκατ. ευρώ πλεόνασμα. Αυτό που δεν γνωρίζετε ήταν ότι σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν οι δεύτεροι φθηνότεροι Αγώνες μετά του Λος Άντζελες το 1932″. είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι η οργανωτική επιτροπή Αθήνα 2004 στον απολογισμό της επέστρεψε κέρδη στο ελληνικό κράτος.

 

Παρακολουθήστε αναλυτικά τα όσα είπε η Πρόεδρος του “Αθήνα 2004”

YouTube player

 

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το συνολικό κόστος των Υποδομών και των Έργων που είχε αναλάβει το ελληνικό κράτος, το ΙΟΒΕ έκανε έρευνα το 2015 και διαπίστωσε ότι για το διάστημα 2000 – 2010 δαπανήθηκαν 6,5 δις για Ολυμπιακά Έργα, ενώ το 2004 μόνο, 2,5% προστέθηκε στο ΑΕΠ, ο κράτος είχε 2,9 δις ευρώ έσοδα από φόρους κλπ, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό. “Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αριθμοί μιλάνε ” είπε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

«Δεν μας πίστευαν, δεν ήταν εύκολο να τους πείσουμε, αλλά τους πείσαμε. Δεύτερον, η Ελλάδα ήταν η μικρότερη χώρα που ανέλαβε να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες και πέτυχε. Άφησε ένα manual οργανωτικής αριστείας, καλής λειτουργίας, συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, το οποίο δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο. Και τρίτον, οι αγώνες πέτυχαν γιατί έγιναν εθνική υπόθεση, στοίχημα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αν δεν ήταν εκείνοι, δεν θα φτάναμε ούτε στην τελετή έναρξης»

Είκοσι χρόνια μετά, η ίδια συμπλήρωσε ότι ποτέ δεν είναι αργά για την αξιοποίηση της Ολυμπιακής Κληρονομιάς, των υποδομών, της τεχνογνωσίας, των χιλιάδων ανθρώπων που εκπαιδεύτηκαν. «Η Ελλάδα ξαναμπήκε στο χάρτη όταν έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου προσθέτοντας ότι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ολοκληρώνονταν στην ώρα τους βασικά έργα υποδομών. «Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς να είχαν γίνει αυτά τα έργα, ενώ ωφελήθηκε πολύ και η ελληνική οικονομία. Για μένα όμως έχει πιο μεγάλη αξία η εικόνα που απέκτησαν για τη χώρα, Έλληνες και ξένοι. Αυτό δεν έχει εξατμιστεί, όσα και να πέρασε η Ελλάδα» κατέληξε η επικεφαλής του Αθήνα 2004.

Στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τhomas Bach μίλησε για την Ελλάδα ως διαχρονικό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πάνω από 3000 χρόνια ο καταπληκτικός ελληνικός πολιτισμός έδωσε ένα δώρο στην ανθρωπότητα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες για αυτό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας θεσμός που λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Με την αναβίωση των Αγώνων το 1896 ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν εξασφάλισε ότι αυτή η κληρονομιά θα συνεχιζόταν. Η Ελλάδα θα έχει πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, και στη δική μου καρδιά», είπε.

Υπογράμμισε, δε, τα πλεονεκτήματά τους για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η «Αθήνα 2004» δημιούργησε μια νέα κουλτούρα εθελοντισμού, καθώς 160.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για εθελοντές, συνέβαλαν στην ανακαίνιση του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, στη βελτίωση του δικτύου μεταφορών και την έγκαιρη έναρξη του δικτύου του μετρό. Μάλιστα, εξήρε και τον ρόλο τους στην ανάδειξη της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, καθώς από τους 12 εκατ. επισκέπτες το 2003, το 2015 η χώρα δέχθηκε 24 εκατ.

O ίδιος επίσης εξήρε τη συμβολή της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στον θεσμό: «Οι αγώνες του 2004 πάντοτε θα συνδέονται με την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη», η οποία, όπως ανέφερε «μετέτρεψε την υποψηφιότητα της Αθήνας σε μια νικηφόρα προσπάθεια για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν εκείνη που κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο να κινητοποιήσει τη διοργάνωση»