Γιάννα Αγγελοπούλου: Μύθος ότι η Ελλάδα χρεωκόπησε από τους Ολυμπιακούς - Μίσησαν το κατόρθωμά μας -video

“Ε όχι!!! Δεν χρεωκοπήσαν οι Αγώνες την χώρα… Επιτέλους!” Η Γιάννα Αγγελοπουλου αποφάσισε για δευτερη φορά σε λίγες ημέρες,  να υπερασπισθεί με σιδηρά βούληση το μεγαλυτερο επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας. Την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθηνας του 2004 , την διοργάνωση που μεταμόρφωσε την χώρα. Χρόνια τώρα, επέτρεψε να μιλούν ολοι κατά το πως τους βόλευε, να λοιδορούν,  να ευτελίζουν και να στιγματίζουν την κορυφαία στιγμή της Πατρίδας μας.

του Θοδωρή Σαλαντή
Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να ξαναδούμε την Γιάννα να αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια για την οργάνωση των αγώνων με πάθος ίδιο και απαράλλακτο με κείνο που ενέπνευσε το 2004 χιλιάδες Ελληνων.
Έστω και μετά από χρόνια η κ.Αγγελοπουλου όχι μόνο αναδεικνύει αλλά συνάμα περιφρουρεί το τιτάνιο έργο στο οποίο ηγήθηκε.  Και τα ωφέλη που απο αυτό προέκυψαν. Εργο που διεκόπει βιαίως απο την χρεωκοπία που ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα και με ευκολία αποδόθηκε οχι και στην διοργανωση των Ολυμπιακων Αγωνων αλλά κυρίως σε αυτη.
Δειτε την συνέντευξη:

 

Είναι δυο οι δημόσιες τοποθετήσεις  το τελευταίο δεκαπενθήμερο οπου η κ. Αγγελοπούλου καταρριπτει τον μύθο που συνέδεε την χρεωκοπια της χώρας με την τελεση των Αγώνων. Ειχε προηγηθει και η συμμετοχη της στο οικονομικο φορουμ των Δελφων

Η κ.Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην συνεντευξη της στην ΕΡΤ  απαντησε αυστηρα, σχολιαζοντας τα οικονομικα μεγεθη, τόνισε χαρακτηριστικά : “Εμείς είχαμε έναν προϋπολογισμό 2.098.400.000 ευρώ. Οργανώσαμε τους αγώνες και επιστρέψαμε χρηματα ως οργανωτικη επιτροπη στο κράτος. Είχαμε πλεόνασμα 130 εκατομμύρια ευρώ. Άρα λοιπόν, με λίγα λόγια η κυβέρνηση στο δικό μας προϋπολογισμό είχε μια συμμετοχή 7%. Όλα τα υπόλοιπα από που τα μαζέψαμε; Από τα εισιτήρια, από διεθνείς και εγχώριες χορηγίες, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, από τη ΔΟΕ.

Το κόστος τωρα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα ήταν 6,4 δισ. ευρώ. Είμαστε η δεύτερη φθηνότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες από το Λος Άντζελες του 1932 με επίσημα στοιχεία.

Τη χρονιά των Αγώνων το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%. Αν είχαμε αξιοποιήσει την υλική και την άυλη κληρονομιά, θα κερδίζαμε κάθε χρόνο στο ΑΕΠ 0,2%.

Επομένως είναι ένας μύθος (οτι οι Αγωνες χρεωκοπησαν την χωρα). Αυτός ο μύθος εφευρέθηκε από αυτούς που μισούν τα κατορθώματα των Ελλήνων.

Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κατόρθωμα της χώρας ολόκληρης».

 Ως πρώτη μεταξύ ισων το 2004 η Αγγελοπούλου οδηγησε χιλιάδες εθελοντές και εργαζόμενους αλλα και εκατομμυρια Ελλήνων σε ενα δρομο Εθνικής Επιτυχίας. Ηταν αναμφίβολα  η νέα  “Μεγάλη Ιδέα” της  Ελλάδας που μέσω των Ολυμπιακών εψαχνε και βρήκε τον δρόμο του εκσυχρονισμου και της διεθνούς καταξίωσης.

 “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα «εθνικό στοίχημα» τονισε ενώ συμπλήρωσε ακόμη ότι «η κοινωνία ήταν αυτή που πίστεψε στον στόχο, εμπνεύστηκε και αποφάσισε να κάνει τα πάντα».

Ερωτηθείσα τι θυμάται πιο έντονα από την περίοδο της προετοιμασίας τοων Ολυμπιακών Αγώνων ανέφερε: «Θυμάμαι αυτά τα χιλιάδες πρόσωπα με την αγωνία: «Θα το κάνουμε;», μου λέγανε. Σταματούσαν στο δρόμο, άνοιγαν το αυτοκίνητο και με ρωτούσαν: «Τι έγινε Γιάννα, θα προλάβουμε;».

«Αυτή η όλη προσπάθεια έδειξε στους Έλληνες να μην το βάζουν ποτέ κάτω και να μην αφήνουν τίποτα να τους παίρνει από κάτω. (…) Τίποτα δεν ήταν εύκολο, κύριε Κουβαρά. Δεν ήταν εύκολο όταν διεκδικούσαμε. Σας θυμίζω ότι ήταν μετά από μια τραυματική εμπειρία απόρριψης του ελληνικού αιτήματος, να γίνουν οι αγώνες της εκατονταετηρίδας στην Ελλάδα. Δεν μας πίστευαν. Τους λέγαμε δεν θέλουμε τους αγώνες κληρονομικώ δικαιώματι, τους θέλουμε γιατί είμαστε ικανοί να τους κάνουμε. Θα κάνουμε εξαιρετικούς αγώνες» εξήγησε η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και συνέχισε: «Αυτό όμως, κύριε Κουβαρά, είναι ένα ηθικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Όταν δηλαδή πείθει η Ελλάδα λόγω των δυνατοτήτων της και όχι μόνο λόγω των ριζών της».

Για την έντονη δυσπιστία και κριτική σχετικά με το αν μπορούσε να ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υπογράμμισε ότι «δεν το πίστευε κανείς. Δηλαδή τότε υποστήκαμε δόλιες επιθέσεις. Δεχτήκαμε τον περίγελο όλων των δυνατών μέσων ενημέρωσης όταν λέγαμε ότι εμείς θα φιλοξενήσουμε πάνω από 10.000 αθλητες κι άλλους τόσους συνοδούς και κριτές και θα έχουμε 17.000 δημοσιογράφους σ’ αυτά. Και όλα αυτά την εποχή των αγώνων.

Η εποχή των αγώνων είναι η πιο πολύπλοκη, η πιο απαιτητική, είναι το μεγαλύτερο γεγονός, όπως λένε, εν καιρώ ειρήνης.

Έπρεπε κάθε μέρα να τρέχουν δεκάδες πράγματα την ίδια ώρα με ασφάλεια, με ακρίβεια δευτερολέπτου.

Όταν λοιπόν είδαν ότι όλο αυτό γινόταν, σκεφτείτε ότι τις μέρες των αγώνων έγιναν 301 αγώνες γιατί κάθε αγώνας έχει προκριματικό ανδρών, γυναικών κλπ, δεν είναι μόνο 28.

Όταν τους τα λέγαμε, γελούσαν, γελούσαν κυριολεκτικά μπροστά στα μούτρα μας. Δηλαδή ήρθαν φορές που με συγκρατούσαν και συνεργάτες μου και τους έλεγα υπομονή θα τους δείξουμε και βγήκαν τις επόμενες μέρες σε τηλεοράσεις τα πρωτοσέλιδα, σας ζητάμε συγγνώμη, είσαστε καταπληκτικοί».