Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για το νέο δικαστικό χάρτη

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε πρώτη ανάγνωση, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης».

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ, ΝΙΚΗ, Σπαρτιάτες και Νέα Αριστερά καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Βασικοί άξονες του νομοσχέδιου

– Ενοποίηση Πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας

– Διαμόρφωση Χωροταξικού Σχεδιασμού (Κεντρικές, Παράλληλες, Περιφερειακές Έδρες, Οργανικές Θέσεις, καταργήσεις μικρών σχηματισμών)

– Μεταφορά διαχειριστικών-διοικητικών αρμοδιοτήτων των Προϊσταμένων Δικαστών στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων)

Με την προτεινόμενη ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας:

– Ορίζονται 56 κεντρικά Πρωτοδικεία και 7 παράλληλες έδρες αυτών.

– Καταργούνται τα 63 Ειρηνοδικεία που βρίσκονται στις έδρες των 63 Πρωτοδικείων (56 Ειρηνοδικεία των κεντρικών εδρών και 7 Ειρηνοδικεία των παράλληλων εδρών). Τα κτίριά τους θα χρησιμοποιούνται ως χώροι του Πρωτοδικείου.

– Από τα εναπομείναντα 91 Ειρηνοδικεία, τα 48 αναβαθμίζονται σε περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείου και τα υπόλοιπα 43 καταργούνται τελείως (κλείνουν και σαν κτίρια).

– Διπλασιασμός των Δικαστών Πρώτου Βαθμού (περίπου 2.000 Δικαστές α’ βαθμού),

– Ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων

– Ισοκατανομή της ύλης

 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης,  κ. Φλωρίδη, ο νέος δικαστικός χάρτης, η υλοποίηση του οποίου ξεκινάει από 16 Σεπτεμβρίου 2024, είναι η μεγαλύτερη τομή από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, σημειώνοντας πως μετά από 104 χρόνια λειτουργίας τους, τα Ειρηνοδικεία εντάσσονται πλέον στα Πρωτοδικεία. Κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να επισπεύσει τον χρόνο έκδοσης των πολιτικών και ποινικών αποφάσεων από τα 4 χρόνια (1.482 ημέρες) που απαιτούνται σήμερα στα 2,5 χρόνια (900 ημέρες).